Begagnade lastbilsdäck

Att köpa däck är något som varje svensk behöver göra förr eller senare i livet, åtminstone varje person som kör bil. Extra viktigt att välja rätt blir det för de som jobbar som chaufförer och kör lastbil genom hela Sveriges land till vardags. Men hur väljer man egentligen rätt däck till sin lastbil?

Viktigt att tänka på

En sak som är viktig att tänka på för den som väljer att köpa sina lastbilsdäck begagnade är att verkligen vara noggrann med att granska dem innan köpet. Även om de ser hela och fina ut så kan slitaget finnas där ändå om man synar däcken riktigt noga i sömmarna. Lastbilsdäck ska hålla för mycket vikt så de behöver vara extra robusta. De har även ett mycket högt tryck, något som gör att de kan vara farliga att hantera.

Ett tecken på slitage kan till exempel vara att gummit har börjat få små, väldigt svårupptäckta sprickor. Dessa kan vara svåra att urskilja för det mänskliga ögat, men var inte rädd för att gå ner på knä och verkligen fingranska hur gummit ser ut. Det tjänar du på i längden, särskilt när det gäller dyra lastbilsdäck. Du kan även försiktigt klämma på gummit för att se om det har kvar sin hårdhet.

Ta hjälp av en expert

Att ta med sig en expert som kan hjälpa till med granskningen av lastbilsdäcken kan visa sig vare en väldigt god och kostnadsbesparande idé. Hellre granska ordentligt på en gång än att märker att något är fel senare. Så ta gärna hjälp av en erfaren kollega som vet hur ett par slitna däck ser ut. Någon som känner igen kännetecknen på slitage helt enkelt.

Akta dig för lurendrejare

En annan viktig sak att tänka på är att akta sig för lurendrejerier. En lurendrejare kännetecknas ofta av att han eller hon utlovar riktigt god kvalitet, men där bör du haja till och tänka efter. Den gamla regeln som säger att om något låter för bra för att vara sant så är det oftast också det stämmer ofta. Handla gärna av en betrodd andrahandshandlare med många år i branschen sår du garanti på begagnade varor i bästa fall också.