DÄCKTRYCK LASTBIL?

Alltid mellan 8-10 bar.

Att ha korrekt lufttryck i däcken är viktigt oavsett vilken typ av fordon man kör, men när det kommer till lastbilar är det kanske ännu viktigare. 

Däck och lastbil bestämmer trycket

Vilket lufttryck i lastbilsdäck du ska ha beror helt på vilken typ av lastbil du kör. Alla däck har även sina egna specifikationer som man ska följa och vissa däck behöver exempelvis mindre luft än andra. Kolla därför upp vad som är rekommenderat lufttryck just för dina däck och ditt typ av fordon.

Kolla med däcktillverkaren

Eftersom däcket är den enda kontaktytan mellan vägen och fordonet är det en avgörande faktor för säkerheten för både föraren och godset som transporteras. Med rätt lufttryck ökar man den säkerheten och det bidrar även till att det går åt mindre bränsle samt att livslängden på däcket förlängs markant. Vid användning och med tiden minskar däckets lufttryck och därför är det viktigt att det kontrolleras och justeras regelbundet.

Det är som sagt mycket viktigt att man alltid håller det lufttryck som däcktillverkaren rekommenderar, men det är också viktigt att alltid anpassa lufttrycket efter användning och belastning.

Många lastbilsdäck måste hålla ett lufttryck mellan 8-10 bar, men har man ett dubbelmontage måste det vara lägre.

Även kranbilar och flakbilar kräver ofta ett något lägre lufttryck. Fordonets tillverkare specificerar det korrekta lufttrycket och det går att finna i dokumentationen för fordonet eller i en däcklufttryckstabell.

Säkerhet genom regelbunden kontroll

Att köra med rätt lufttryck i lastbilen är som sagt mer bekvämt, mycket säkrare och mer ekonomiskt för både miljön och plånboken. Genom att få in vanan att kolla och justera lufttrycket regelbundet kan man vara säker på att man kör på allra bästa sätt. Missa inte heller att även kolla igenom däckventilerna och skicket på däcken regelbundet. Det kan vara en mycket bra idé att få in vanan att göra detta samtidigt som man kollar lufttrycket.

Lastbilar

Normalt mellan 8-10 bars. Du bör dock kolla i serviceboken alternativt tanklocket för att se exakt bars. Hör med ägaren om du inte finner svaret.

Finner ej svar?

Vår tabell fungerar med de allra flesta modeller. Det finns även ett annat sätt att rådfråga oss om vilket tryck du bör köra med, kontakta support@lastbils-dack.se

Kran + transport

Dessa brukar tendera att köra med lite lägre däcktryck. Tala gärna med företaget ni köpt bilen utav för att säkerställa EXAKT rekommenderade bar.