Vad väger en lastbil?

Alla lastbilsdäck väger olika mycket beroende på vilka egenskaper däcken har, vad det är för profil och vilken tillverkare de kommer ifrån. Vilket fordon man kör påverkar hur tungt eller lätt däck man måste köra med för att det ska vara säkert, bekvämt och ha så låg bränsleförbrukning som möjligt.

Storleken bestämmer vikten

Precis som däck för personbilar kommer lastbilsdäck i massvis med olika storlekar och det är storleken som bestämmer hur hög eller låg vikten på däcket är. Generellt kan man säga att idag har lastbilsdäck vikt som är mycket lägre jämfört med tidigare, eftersom det ligger i industrins intresse att minska vikten för varje ny generation däck.

Lägre däckvikt är positivt för körningen

En lägre vikt på lastbilsdäcken skapar ett lägre rullmotstånd, vilket innebär att fordonets bränsleförbrukning kan minska drastiskt. På liknande sätt ger den även en minskad ofjädrad vikt vilket leder till bättre prestation för fordon när de bromsar, accelererar eller genomgår precisionsstyrning. Lägre däckvikt hjälper även till att öka körkomforten och minskar slitaget på lastbilens fjädringssystem. Detta är anledningen till att de flesta däcktillverkare försöker reducera däckets totala vikt när de utvecklar den nya generationens lastbilsdäck.

Några genomsnittliga vikter

I genomsnitt väger ett lastbilsdäck som är mindre än 17 tum i diameter och tillverkat för att passa till lätta lastbilar omkring 16 kilo. När det kommer till långtradare har de olika lastbilsdäcken en vikt som kan variera mellan ca 48 till 55 kilo. Detta är att jämföra med däck till personbilar som väger ungefär 9-10 kilo. Detta är bara vikten på lastbilsdäcken och inte hur mycket däcken väger tillsammans med hjulet.

Tar man vikten på en långtradares lastbilsdäck med hjulet inräknat kan det väga upp till eller över 200 kilo. Det finns givetvis mycket större och mindre däck än så, men ovanstående storlekar är de som är mest använda till de vanligaste lastbilarna i Sverige. Vissa lastbilsdäck som är riktigt stora kan till exempel väga upp till 410 kilo utan hjulet. Sammansättningen av däcket, tilläggsfunktioner och slitbanorna kan göra så vikten på däck av samma storlek skiljer sig åt.